Alles over Amerika


Info uitgelicht

Gaat u binnenkort naar Amerika voor een verblijf van maximaal 90 dagen? In de meeste gevallen heeft u dan een ESTA-reistoestemming nodig! Deze kunt u aanvragen via het ESTA-formulier op deze website.


Op deze pagina kunt u allerlei informatie vinden over Amerika. Denk bijvoorbeeld aan welke feestdagen ze hebben, welke sporten ze er het liefst beoefenen, de geschiedenis van Amerika en natuurlijk de meest populaire bezienswaardigheden.

De geschiedenis van Amerika

Columbus ontdekte Amerika in 1492. Het was echter zijn bedoeling om Indië te ontdekken. Columbus was niet de eerste welke Amerika ontdekte. Dat waren de Vikingen. Maar pas toen Columbus er aan land kwam werden er allerlei contacten gelegd tussen werelddelen.

Zo rond de 17e eeuw is het idee ontstaan van The American Dream. Amerika was destijds onvervuild, immens groot en had nog maar weinig inwoners. De naar vrijheid hunkerende Europeanen zijn de eerste kolonisten. Op zoek naar een plek waar geen oorlogen zijn, niet teveel mensen zijn en geen uitbuiting is. In 1776 zijn de idealen van Amerika verwoord in de Onafhankelijkheidsverklaring en de Grondwet. 'Life, Liberty and the persuit of Hapiness' is waar iedereen recht op zou hebben. Echter, ging dit in de praktijk niet helemaal op. Slaven, vrouwen, kinderen, veroordeelden en mannen die geen geld of land bezaten telden niet mee.

Vele migranten waagden hun leven om over zee naar de andere kant van de oceaan te komen en een nieuw leven op te bouwen in Amerika. Iedereen die aan bepaalde eisen voldeed kreeg een stuk land zodat ze deze konden bewerken. Echter, niet alleen vrijwillige migranten kwamen naar Amerika, er werden ook veel mensen gedwongen om naar Amerika te gaan. Dat had te maken met het feit dat in Groot-Brittannië de weeshuizen en gevangenissen vol zaten. Daardoor werden onder andere 50.000 veroordeelden naar Amerika gestuurd.

In de 18e eeuw werden ruim 200.000 slaven, tegen hun wil, uit Afrika naar Amerika toe gehaald ,zodat ze konden helpen op het land met het bewerken van katoen- en tabaksplantages. De meeste slaven werden naar Georgia, Virginia en North en South Carolina gehaald.

21e eeuw

Na de Eerste Wereldoorlog stopte de grote immigratiegolf. Dat had te maken doordat Amerika strenge immigratiebeperkingen doorvoerde en het Green Card systeem invoerde. Vanaf de jaren tachtig begon het aantal immigranten behoorlijk toe te nemen. Het merendeel aan immigranten kwam destijds uit Latijns-Amerika, een kwart uit Aziatische landen zoals India, Pakistan en China. De meerderheid zijn een leven op gaan bouwen in Californië, maar ook Texas, Florida en New York zijn erg gewild onder migranten.

Het onder controle krijgen van illegale immigratie lijkt een groot probleem te zijn. Vele Mexicanen nemen het risico om illegaal de grens over te steken naar Amerika, waarmee ze hun leven op het spel zetten. Ze komen naar Amerika toe omdat ze daar veel makkelijker aan een baan kunnen komen. De vele goedkope arbeidskrachten van ongeschoolde illegale immigranten houden nu een groot deel van de Amerikaanse economie draaiend. Vele Amerikanen pleiten voor een strengere immigratiewetgeving en grenscontroles. Bewoners hebben zelfs op sommigen plaatsen het heft in eigen hand genomen door dag en nacht gewapend langs de grens van Mexico te patrouilleren.

Onafhankelijk Amerika

Sinds 1776 is Amerika onafhankelijk. Voor die tijd was het namelijk een kolonie van Engeland. De eerste bewoners van Amerika waren de indianen, zij waren destijds ook de baas. In de 16e eeuw kwamen er kolonisten vanuit Europa welke zich in Amerika hebben gevestigd. Hiermee werden de indianen van hun troon gestoten en waren zij niet langer de baas van Amerika.

Amerikaanse Burgeroorlog

Van 1861 tot 1865 brak er een burgeroorlog uit. Deze resulteerde uiteindelijk in een overwinning van de noordelijke staten. Langzamerhand werd hierdoor de slavernij in de zuidelijke staten afgeschaft. Na de oorlog vestigde de unie zich op het westelijke deel waardoor er veel inheemse stammen en indianen werden weggejaagd of omgebracht.

Wereldoorlogen

Hierna volgen de Eerste en de Tweede wereldoorlog. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 is Amerika opgestaan als wereldmacht. Aan de Koude oorlog, die daarop volgde, kwam een einde in 1991 door de val van de Berlijnse muur. Helaas eindigen hier de oorlogen niet, want Amerika was al begonnen aan een nieuwe oorlog namelijk; de Golfoorlog. Met de operatie Desert Storm hebben ze Irak uit Koeweit verdreven. Door de komst van Bill Clinton maakt Amerika een economische spurt door waar ook Europa van heeft kunnen profiteren.

Aanslagen

In 2001 werd er een aanslag gepleegd op het World Trade Center waarmee er een nieuwe oorlog gestart werd namelijk; “War on Terror”. Later dat jaar werd de Taliban uit Afghanistan verjaagd. In 2003 hadden ze eindelijk Saddam Hoessein gevonden waarmee zijn regime ten val kwam. Pas in 2011 werd Osama Bin Laden, de hoofdverdachte van de War on Terror gevonden en gedood door de Navy Seals.

Barack Obama als president

Barack Obama werd in 2008 gekozen als president. Hij heeft er voor gezorgd dat het zorgsysteem werd aangepast en hij heeft veel problemen opgelost. Hij heeft tot aan 2016 aan het hoofd van Amerika gestaan.

Trump als president

Donald Trump is een Republikein, en met zijn overwinning is er dus weer een Republikein aan de macht. Veel Amerikanen zijn het niet eens met de uitslag en denken dat er mee geknoeid is. Overal braken er protesten uit. Nooit eerder in de geschiedenis was dit zo heftig. Trump begon vastbesloten aan het terugdraaien van alles wat Obama had bereikt. Tot op heden is hem dit niet op alle fronten gelukt en wordt hij nog steeds tegengewerkt. Trump zal zich nu voornamelijk bezig moeten houden met de strijd tegen de Islamitische Staat. Hij heeft al eerder te kennen gegeven dat hij niet verwacht had dat het presidentschap hem zo zwaar zou vallen. Het is ook nog maar de vraag of hij zich als president staande weet te houden met zoveel tegenstanders.

De 50 Staten van Amerika

Amerika telt 50 staten waarvan de meeste staten een Spaanse, Engelse of Indiaanse naam hebben. Maar er zijn ook uitzonderingen op de regel namelijk; Rhode Island heeft een Nederlandse oorsprong, Alaska een Unganganse oorsprong, Louisiana en Vermont een Franse, en Hawaï uiteraard een Hawaïaanse. Wij hebben alle staten voor u op alfabetische volgorde gezet: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaï, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin en Wyoming.

Feestdagen in Amerika

In Amerika vieren ze hun feestdagen vaak op een hele traditionele en uitbundige manier. In de meeste gevallen met het hele gezin. Er worden dan allerlei heerlijke gerechten gemaakt. Familieleden komen zelfs van heinde en verre om de feestdagen met hun geliefden te vieren.

Wij hebben de meest belangrijke feestdagen en gedenkdagen op een rijtje gezet:

1 januari: New Years Day 3e maandag in januari: Martin Luther King Jr. Day
Laatste maandag in mei: Memorial Day
4 juli: 4th of July (ook wel Independence Day)
1e maandag in september: Labor Day 4e donderdag in november: Thanksgiving Day 25 december: Christmas Day

Godsdienst Amerika

In Amerika staat het geloof en de kerk nogal centraal. 78% van de Amerikanen zijn christelijk. 54% hiervan zijn protestant en 24% rooms-katholiek. Amerika is multicultureel, dus uiteraard wonen er ook moslims, Hindoestanen, boeddhisten en indianengroepen. Met name in de zuidelijke staten van Amerika, in het binnenland, zijn ze enorm religieus. Hier bidden de mensen voordat ze aan hun maaltijd beginnen en hebben ze het vloeken afgezworen.

Amerikaanse cultuur

In een land van immigranten zoals Amerika kun je niet echt spreken van een cultuur. Het is meer een mengelmoes geworden van allerlei verschillende culturen welke mensen vanuit andere landen hebben meegebracht. Ook per staat kun je de culturen niet vergelijken. De cultuur in Texas lijkt in geen velden of wegen op die van New York. Toch zal er altijd iets zijn wat wel overeen komt en dat is dat vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel staat. Iets wat je ook in elke staat terug zult zien, is dat ze allemaal even hartelijk en behulpzaam zijn.

Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is “HET” symbool van Amerika. In Amerika noemen ze het vrijheidsbeeld ‘Statue of Liberty’. Oorspronkelijk heette het ‘Vrijheid Verlicht de Wereld’. Het moet een vrouw voorstellen met een kroon op haar hoofd, in haar rechterhand een brandende fakkel en in haar linkerhand een stenen plaquette waar op staat: JULY IV MDCCLXXV (4 juli 1776) Op deze dag is de onafhankelijkheidsverklaring ondertekend. Deze is ontworpen door de ontwerper van de Eiffeltoren namelijk; Gustave Eiffel. Het Vrijheidsbeeld is gemaakt door Frédéric Auguste Bartholdi, een Franse beeldhouwer. Het beeld staat op Liberty Island wat in New York City ligt. Amerika heeft het beeld cadeau gekregen van Frankrijk vanwege het 100 jarig jubileum van de Amerikaanse onafhankelijkheid op 28 oktober 1884.

Typisch Amerikaans eten

Als je aan het eten in Amerika denkt, denk je toch vaak aan grote porties fastfood en doggybags. In Amerika ontbijten ze vaak met verschillende soorten cornflakes, eieren, pannenkoeken, sandwiches, donuts of toast. Normaal brood wordt over het algemeen niet veel gegeten. Het is namelijk niet het brood wat wij kennen. Er zitten veel conserveringsmiddelen in. Tijdens de lunch en het diner wordt er vaak hamburgers, pizza, meatloaf, friet en hotdogs geserveerd. Aardappels zoals wij ze hier eten serveren ze eigenlijk niet, ze maken er meestal aardappel puree (mashed patatoes) van.

Amerikaanse fastfoodketens

Wegrestaurants zijn ook heel populair, vaak omdat dit veel goedkoper is dan zelf eten koken. Denk bijvoorbeeld aan Mc Donalds, Kentucky Fried Chicken, Wendy’s, Pizza Hut en Burger King. Dit zijn echt typische Amerikaanse fastfoodketens. Maar in Amerika kun je natuurlijk ook naar de Chinees, Italiaan of Mexicaan. De sparerib en steak is in elk restaurant te vinden, maar gelukkig zijn er voor de vegetariër ook veel vegetarische restaurants te vinden.

Amerikaanse Coffee Bars

Coffeebars zijn ook heel populair in Amerika. Bijna op elke hoek van elke straat staat er wel eentje. Deze verkopen naast koffie ook vaak heerlijke zoetigheden zoals: muffins, brownies, cheesecake en vele andere lekkernijen. Ook bieden zij talloze verschillende soorten koffie aan. Water uit de kraan is gewoon te drinken, al zal het wel wat naar chloor smaken. Dat is de reden waarom de meeste mensen flessen water uit de winkel kopen om te drinken.

Populaire Amerikaanse sporten

Sporten is toch wel heel belangrijk in Amerika. Of het nou beoefend wordt, of dat er naar gekeken wordt, het staat centraal in de Amerikaanse cultuur. Wij hebben de vijf meest populaire sporten van Amerika op een rijtje gezet:

American Football

Uiteraard met stipt op nummer 1! Elk jaar tijdens de finale wedstrijd (Super Bowl) merk je eigenlijk pas hoe populair deze sport is. Heel Amerika zit dan voor de buis gekluisterd, of wonen de finale bij vanuit het stadion. In februari dit jaar keken er zo’n 110 miljoen Amerikanen naar de National Football League (NFL) finale. American Football lijkt enorm op het Nederlandse rugby, echter verschillen de spelregels nogal en het aantal spelers wijkt ook af.

Baseball (honkbal)

Na American Football komt honkbal toch wel op nummer 2. Twee van de bekendste Major League teams zijn de Red Sox en de New York Yankees. Wanneer je een honkbal wedstrijd wilt bijwonen dan is het aan te raden de kaartjes hiervan een aantal maanden van te voren aan te schaffen. Ben je te laat, dan kun je altijd nog naar een honkbalveld in de buurt om naar wedstrijden van amateurs te kijken.

Basketball

Op nummer 3 basketball, welke in het oosten en het noorden van Amerika het meest populair is. Als je in het hoogste niveau speelt van basketball, dan speel je voor de National Basketball Association (NBA). De NBA is het vaakst gewonnen door de Boston Celtics, maar liefst 17 keer.

Icehockey (ijshockey)

In de wintermaanden hebben vele andere sporten winterstop. IJshockey is in deze maanden juist heel populair, maar niet in elke staat van Amerika. In de staten die een milde of zachte winter hebben is deze sport totaal onbelangrijk. Juist in de staten met de strenge winters zoals Michigan, Alaska en Minnesota leeft deze sport enorm.

Tennis

De enige sport in dit rijtje welke individueel beoefend wordt en niet in een team. Ook een sport die zowel door mannen als vrouwen gespeeld wordt op top niveau. Tijdens de U.S. Open komen de beste tennissers van over de hele wereld naar Amerika voor dit evenement, welke jaarlijks in augustus in New York wordt gehouden.

Klimaat Verenigde Staten

Omdat Amerika zo ontzettend groot is en onderverdeeld is in verschillende staten heeft het ook veel verschillende klimaatsystemen. Je kunt in Amerika dus niet spreken van een soort klimaat. Ook qua temperaturen en neerslag verschilt het enorm per staat. In het noordwesten valt de meeste neerslag, het zuidoosten is ook redelijk nat, maar daarentegen is het centrale gedeelte van Amerika juist zeer droog. Als je klimaat tijdens je vakantie heel belangrijk vindt, is het handig om van te voren uit te zoeken welke staat dan het beste bij je wensen aan sluit tijdens een vakantie.

Valuta (de Amerikaanse Dollar)

In de Verenigde Staten betalen ze met de Amerikaanse dollar ($) met als ISO code: USD. Niet alleen in de Verenigde Staten betalen ze met de Amerikaanse dollar. In de volgende landen is de Amerikaanse dollar ook een wettelijke munteenheid: Amerikaans-Samoa (VS) , Bonaire, Saba en Sint Eustatius (Nederland), Brits Indische Oceaanterritorium (Verenigd Koninkrijk), Britse Maagdeneilanden (Verenigd Koninkrijk), De Amerikaanse Maagdeneilanden, De Noordelijke Marianen, Ecuador, El Salvador, Guam, Marshalleilanden, Micronesia, Oost-Timor, Palau, Puerto Rico en de Turks- en Caicoseilanden (Verenigd Koninkrijk).

Creditcard betalingen Amerika

In Amerika wordt doorgaans veel met de creditcard betaald. Dit heeft te maken met het feit dat het in de meeste gevallen niet mogelijk is om bedragen boven de $100 contant te betalen. Wij willen u dan ook adviseren om voorafgaand aan uw reis een creditcard aan te schaffen.

Meest gebruikte vervoersmiddelen VS

Gezien de afstanden tussen de verschillende staten in Amerika nogal groot zijn, en bijna alle staten in het bezit zijn van een vliegveld, kiezen de meeste mensen ervoor om deze afstanden per vliegtuig af te leggen. Om de prijzen van de vliegtickets hoef je het niet te laten, want deze hoeven niet duur te zijn. Uiteraard kun je kiezen tussen verschillende boekingsklassen.

Auto

In Amerika wordt er veelal met de auto gereden, en de infrastructuur is dan ook erg gericht op het autoverkeer. Het is ook veel goedkoper dan hier in Nederland, gezien de benzine prijzen veel lager liggen. Wanneer je een verre reis moet maken met de auto is het aan te raden om ergens te overnachten. In Amerika kom je onderweg veel motels tegen waar je tegen een relatief lage prijs kunt verblijven. Ook zijn de parkeergelegenheden vaak goed.

Trein

In drukke steden, met name tijdens spitsuren, reizen veel Amerikanen met de trein. Het spoorwegnetwerk van Amtrak, de spoorwegmaatschappij in Amerika, ligt door het hele land. Zo kun je dan ook naar elke gewenste stad afreizen. Deze trein zijn vaak zeer luxe en bezitten soms zelfs een restaurant. Wanneer mensen heel veel met de trein reizen kunnen zij een Raipass aanschaffen. Deze is te vergelijken met de Europese Interrail.

Bus

Uiteraard rijden er ook bussen in Amerika. Tickets voor een busrit kun je online aanvragen. Deze bussen zijn gemaakt voor lange ritten, zo hebben ze een wc en een televisiescherm. Het is soms lastig in te schatten hoe lang een rit duurt, omdat je in de meeste gevallen behoorlijke afstanden aflegt.

Welke talen spreken ze in Amerika?

Amerika kent geen officiële taal, maar over het algemeen is Engels de nationale taal. Het is de moedertaal van zo’n 82% van de inwoners. Van alle Amerikanen spreekt 96% goed tot zeer goed Engels. Er zijn wel deelstaten die Engels als officiële taal hebben erkend.

Meerdere talen

In Amerika worden in totaal zo’n 337 talen gesproken of met gebaren uitgebeeld. Van deze 337 talen zijn 176 talen inheems. Door de jaren heen zijn 52 van de gesproken talen in Amerika uitgestorven.

Tweede taal

Naast Engels wordt er ook veel Spaans gesproken in Amerika, voornamelijk in het zuidwestelijke deel. Hier wordt Spaans ook als tweede taal gegeven op scholen. Zelfs bewegwijzering en bebording is tweetalig in de Spaanse buurten. Ook zijn er wijken in New York, Washington Heights en Miami waar alleen maar Spaanse bebording te vinden is, daar de bevolking hier alleen maar Spaans spreekt. 12% van de hele bevolking (ongeveer 30 miljoen Amerikanen) spreken Spaans, hetzij als eerste of tweede taal. Naast Spaans wordt er ook veel Chinees (Kantonees) en Frans gesproken.

De mooiste plekken van van Amerika

Amerika is ontzettend groot, en heeft talloze bijzondere bezienswaardigheden. Het is soms moeilijk om te kunnen kiezen. Daarom hebben wij de vijf meest populaire must sees voor u op een rijtje gezet.

Niagara watervallen

De grootste watervallen van de wereld, met een hoogte van 60 meter en een breedte van maar liefst 671 meter, zijn te vinden in Niagara Falls. Het zijn eigenlijk een aantal watervallen bij elkaar. Ze hebben ook allemaal een eigen naam zoals: Bridal Veil Falls, Horseshoe Falls en American Falls. Het mooiste is om deze watervallen van dichtbij te bezichtigen vanuit een boom. Dan pas merk je ook goed met hoeveel kracht het water naar beneden stort, dit gaat zo hard dat de watervallen zelfs gebruikt worden om elektriciteit mee op te wekken.

Grand Canyon

In Arizona liggen de enorme rotsformaties van de Grand Canyon die door erosie zijn ontstaan. De Grand Canyon doet zijn naam daadwerkelijk eer aan, want ze zijn reusachtig met een lengte van bijna 435 kilometer. Alle mooie plaatsen van de Grand Canyon zijn in een dag niet te bezichtigen. U kunt daarom het beste dichtbij overnachten en er een paar dagen voor uittrekken. U kunt er voor kiezen om dit wandelend, met de bus, of met een helikoptervlucht te doen. Denk er wel aan om goede schoenen te dragen en bekijk vooraf de weersverwachting.

Yellowstone National Park

Amerika is in het bezit van vele natuurparken, maar Yellowstone National Park is toch wel de meest bijzondere. Yellowstone National Park ligt in Idaho, Montana en Wyoming en je kunt er allerlei activiteiten doen zoals: vissen, kanoën, raften, paardrijden of fietsen. Trek hier minimaal drie dagen voor uit om zoveel mogelijk te kunnen zien. Je ziet er warmwaterbronnen, watervallen, spuitende geisers en wilde dieren.

New York City

Ook wel ‘The city that never sleeps’ genoemd. Wanneer u van het stadsleven houdt, moet u echt een bezoek brengen aan de altijd drukke en bruisende stad New York City. Hier staat ook het vrijheidsbeeld ‘Statue of Liberty’ wat ook zeker een bezoekje waard is. Maar ook de Brooklyn Bridge, Times Square, Empire State Building en Central Park zijn hele populaire bezienswaardigheden in New York.

Las Vegas

Altijd al eens de kilometers lange straat ‘The Strip’ willen zien? Dan moet u echt eens een bezoekje brengen aan Las Vegas. Aan deze straat zitten de meest luxe hotels en casino’s zoals The Bellagio, New York-New York, Wynn Las Vegas, Flamingo, The Venetian en MGM Grand. Gokken in de casino’s staat hier uiteraard centraal, maar ook het outlet shoppen in de grote ‘malls’ is er enorm populair. Trouwen kan hier overigens tegen een relatief lage prijs in een van de bekende trouwkappellen.

De Amerikaanse Politiek

In Amerika gebruiken ze het politieke systeem; federale constitutionele republiek waarbij een president (staatshoofd en de regeringsleider) de macht in de nationale overheid deelt met het Amerikaans Congres en de rechterlijke macht. Dit politieke systeem deelt soevereiniteit met de deelstaatregeringen van alle staten.

De President

De president staat dus aan het hoofd van Amerika. Om de vier jaar wordt er een nieuwe president gekozen door het volk via zogenaamde kiesmannen. Elke president heeft de kans op twee keer gekozen te worden, vaker niet. Op 20 januari 2017 werd Donald Trump gekozen als president van Amerika. Stel dat hem iets zou overkomen, dan neemt de vicepresident het stokje over.

De Amerikaanse economie

De grootste nationale economie van de hele wereld is die van Amerika. Vooralsnog, want China staat namelijk op de tweede plek, en het kan maar zo zijn dat China Amerika gaat inhalen. Echter, de Amerikaanse economie is in het 3e kwartaal van dit jaar (2017) met 3% gegroeid. In het 2e kwartaal was dit 3,1% dus veel is de groei niet gedaald. Zelfs niet nadat ze getroffen werden door orkaan Irma en Harvey. De verwoestingen van de orkanen hebben wel gezorgd voor minder werkgelegenheid, omdat het banenrapport in september behoorlijk tegenviel. Dit kwam doordat er veel bedrijven dicht moesten, verwoest werden, of er minder personeel was. Het herstelwerk zal uiteindelijk ook weer voor extra economische activiteit zorgen.

Crisis

Na 10 jaar lijkt Amerika helemaal over de financiële crisis heen te zijn welke begon in 2008. De werkloosheid is inmiddels gehalveerd van 10% naar 5% en ondertussen staan de aandeelmarkten op recordhoogte. Maar toch klopt dit niet helemaal want er is uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Gallup gebleken dat de gemiddelde inkomens per hoofd van de bevolking amper gegroeid is, terwijl het besteedbare inkomen van huishoudens na 1999 zelfs gedaald is. De reden hiervan zou het gebrek aan productiviteitsgroei in de economie zijn. Ook is uit het onderzoek gebleken dat de kosten van de gezondheidszorg, onderwijs en wonen juist gestegen zijn. Zelfs meer dan die van alle goederen en diensten, terwijl de kwaliteit nog steeds hetzelfde is gebleven. Doordat de Amerikanen meer moeten betalen aan vaste laten blijft er minder geld over voor alle andere zaken. Dat is dan ook de reden waarom de economie minder groei laat zien.

De gevaarlijkste steden in Amerika

Amerika is groot, dat brengt ook de nodige criminaliteit met zich mee. Er zijn een aantal steden die u beter kunt vermijden wanneer u op reis naar Amerika gaat. Wij hebben de 10 meest gevaarlijke steden van Amerika voor u op een rijtje gezet:

1. Little Rock (Arkansas)

Little Rock staat op nummer als meest gevaarlijke stad van Amerika, terwijl dit vroeger altijd een hele rustige stad was. Dit heeft te maken met het feit dat hier per 100.000 inwoners 23 mensen door geweld van het leven beroofd worden. Verkrachtingen komen hier ook vrij veel voor. De criminaliteit in zijn totaliteit ligt hier op 96 per 100.000 inwoners.

2. Philadelphia (Pennysylvania)

Philadelphia staat eigenlijk al jaren bovenaan de lijst. Veel inwoners gebruiken drugs waardoor er regelmatig geweld ontstaat. Maar illegale wapens zijn er ook erg populair. Wanneer u deze stad wilt gaan bezoeken, wees dan altijd op uw hoede en vermijd zoveel mogelijk de achterbuurten van Philadelphia.

3. Newark (New Jersey)

Het vliegveld welke vlakbij Manhattan ligt heeft een zeer slechte reputatie. De politie zit hier in ieder geval niet stil met dagelijkse moorden, gewapende overvallen, zware mishandelingen en gewelddadige verkrachtingen. De politie waarschuwt toeristen in Newark om de auto ergens te parkeren waar deze in zicht is of bewaakt wordt omdat 1 op de 70 auto’s nooit meer teruggevonden wordt.

4. Jackson (Mississippi)

Ook in Jackson is het weer uitkijken wanneer u hier bent vanwege de raciale spanningen die hier nog steeds heersen. De criminaliteit ligt hier nogal hoog namelijk; 78 op de 1.000 inwoners. U kunt dan denken aan stelen, brandstichting, moord en inbraken.

5. Milwaukee (Winsconsin)

Milwaukee staat nog niet zo heel lang in de top tien, eigenlijk pas vanaf 2014. Vergeleken met andere steden met dezelfde omvang als Milwaukee worden hier de meeste moorden gepleegd. Van alle inwoners heeft 5% kans op brandstichting of om bestolen te worden.

6. Atlanta (Georgia)

Atlanta staat bekend als een drugsstad. Er wordt hier veel in illegale drugs gehandeld. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid snelwegen die dwarsdoor Atlanta lopen. Deze stad telt 521 overvallen per 100.000 inwoners/bezoekers. Toch graag Atlanta bezoeken? Dan geldt ook voor deze stad de waarschuwing om altijd op uw hoede te zijn en de achterbuurten te vermijden.

7. Cleveland (Ohio)

Misschien heeft u er wel van gehoord, in 2013 werden drie vrouwen bevrijd die maar liefst 10 jaar lang tegen hun wil vastgehouden werden door Ariel Castro. Deze daad leeft hier nog tot op de dag van vandaag. Helaas stopt het hier niet. Het is bijna gewoon dat in Cleveland dagelijks ingebroken wordt, branden worden gesticht of mensen worden verkracht en vermoord. Een op de 72 inwoners komt in aanraking met de zojuist genoemde misdaden.

8. Baltimore (Maryland)

Baltimore staat ook wel bekend als heroïnehoofdstad. In deze stad heerst grote armoede waarvan de criminaliteit wat hier afspeelt een direct gevolg is. Er worden onder andere veel diefstallen gepleegd (met name voortuigen) en branden gesticht.

9. Birmingham (Alabama)

Ook in deze stad heerst veel armoede waardoor de criminaliteit erg hoog licht. Er wordt veel ingebroken en gestolen in Birmingham. Dit was in de jaren zestig al het geval.

10. Stockton (California)

Stockton is nou niet bepaald een bekende stad in Californië. In 2012 ging deze stad failliet waardoor, ook in deze stad, armoede is ontstaan. U raadt het al, ook hier is armoede de oorzaak van de hoge criminaliteit wat er heerst. In deze stad komen moorden, gewelddadige verkrachtingen en zware mishandeling het meest voor.

De nationale parken van Amerika

Amerika telt in totaal 58 nationale parken. Het eerste park, en waarschijnlijk ook de meest bekende van allemaal is Yellowstone. Deze is in 1872 benoemd tot nationaal park. De nationale parken vallen onder het NPS (National Park Service). Niet alleen de nationale parken maar ook National monuments, National Recreation Areas en National Historic sites vallen onder het NPS. Wij hebben de meest populaire nationale parken voor u op een rijtje gezet op volgorde van bezoekersaantallen:

1. Great Smoky Mountains National Park

Dit park, ook wel ‘The Smokies’ genoemd, is te vinden op de grens van Tennessee en Noord-Carolina met een grootte van 2000 m2. De bergen daar, de Appalachian Mountains, zijn meer dan 900 miljoen jaar oud en werkelijk prachtig om te zien. Het park wordt omringd door dichte bossen met wel 130 verschillende boomsoorten en zo’n 1500 bruine beren. Vorig jaar hebben 10,712,674 mensen dit fantastische park bezocht.

2. Grand Canyon National Park

Het ravijn is ontstaan doordat de aardkorst miljoenen jaren geleden omhoog werd gedrukt en op deze manier het Colorado Plateau heeft gevormd. Het Grand Canyon National Park heeft veel plaatsen om alles goed te kunnen overzien. Maar er zijn twee plekken in het bijzonder en dat zijn de uitkijkpunten aan de North Rim en u raadt het al, aan de South Rim. Doordat de verschillende lagen en steensoorten anders reageren op de waterkracht van de rivier is het grillige uiterlijk van de kloof ontstaan. In 2017 hebben 5,520,736 miljoen mensen dit overweldigende park bezocht.

3. Rocky Mountains National Park

Bent u wat meer avonturistisch en sportief ingesteld, dan is het Rocky Mountains National, ook wel ‘The Rockies’, “HET” park voor u! U kunt hier namelijk vissen, hiken, kamperen, snowboarden, skiën en wilde dieren spotten zoals; vleermuizen, herten, Vlaamse gaaien en elanden. Zoals eerder gezegd is het mogelijk om hier te kamperen. In het hoogseizoen kan het ontzettend druk zijn, reserveer dan ook ver van te voren. Maar het is wel een echte aanrader! Sterren kijken is hier ook erg populair, doordat de Trail Ridge Road bijna een hoogte van 4000 meter bereikt. In 2015 hebben 4,155,916 mensen dit park bezocht.

4. Yosemite National Park

Dit park, in Californië, staat voornamelijk bekend om de hoge waterval, sterker nog, de hoogste waterval van de wereld! Ook zijn hier zeer zeldzame mammoetboombossen en een van de meest grote granieten rotswanden (El Capitan) van de wereld te vinden. Hier komen jaarlijks vele bergbeklimmers op af. De steilste rots van Amerika is de Half Dome. Deze vallei van 900 meter diep is gevormd door een gletsjer. Dit prachtige natuurgebied maakt deel uit van de Sierra Nevada. In 2017 hebben 4,150,217 mensen dit park bezocht.

5. Yellowstone National Park

Zoals eerder genoemd is dit het allereerste park van Amerika met een grootte van 9000 m2. De meeste mensen denken, omdat het zeer voor de hand liggend is, dat dit park naar het gele gesteente in de Yellowstone Canyon is genoemd. Maar het park is vernoemd naar de gele klei die te vinden is op de zandbanken. Dit park is in het bezit van 200 geisers, 10.000 warmwaterbronnen en vele modderbaden. Deze zijn allemaal ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Ook kunt u hier wilde dieren tegenkomen zoals; elanden, bruine beren, grizzly beren en bizons. In 2015 hebben 4,097,710 mensen dit park bezocht.

Toerisme in de Verenigde Staten

Amerika is groot en heeft zoveel moois te bieden voor toeristen, er is voor elk wat wils. Echter, sinds Donald Trump aan de macht is, is het toerisme in Amerika iets gezakt. Dit heeft ook deels te maken met het inreisverbod. Uit een recent onderzoek is gebleken dat het aantal verkochte vluchten naar Amerika wereldwijd met gemiddeld 22% is gedaald. De geschatte gemiste omzet aan reisboekingen is ongeveer 188 miljoen dollar. Volgens CEO van Tourism Economics, Adam Sacks, is niet alles te wijten aan Trump. Hij noemt nog drie andere factoren namelijk; de zwakke wereldeconomie, sterke Amerikaanse dollar en de dalende gunstigheid van Amerika in de ogen van de internationale gemeenschap.

“We verwachtten al dat 2017 sowieso een vrij matig jaar zou zijn - met een zeer bescheiden groei, maar dit kon niet op een slechter moment komen. De VS zijn een dure bestemming, we hebben een zwakke wereldeconomie en nu stapelt dat zich op - dat is waarom de impact zo groot is,” aldus Adam Sacks. Hij verwacht dat er in 2017 6,3 miljoen minder bezoekers naar Amerika gekomen zijn met daarbij een totaal verlies aan inkomsten van 10,8 miljard dollar. Of dit daadwerkelijk zo is, moet nog blijken.

We kunnen dit ook van de andere kant bekijken. Vele niet-Amerikaanse bestemmingen zijn namelijk nu een stuk goedkoper. Prijzen voor bijvoorbeeld een vlucht naar Mexico zijn 39% goedkoper. Vluchten naar Nieuw-Zeeland, Singapore en Rio met ongeveer 20%.

De Amerikaanse vlag

De Amerikaanse vlag, ook wel de ‘Stars and Stripes’ genoemd, met zeven rode en zes witte strepen en het blauwe vlak met daarin de 50 witte sterren die voor elke staat van Amerika staan. In totaal heeft de vlag dertien strepen welke staan voor de dertien oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië. Naast het vrijheidsbeeld “HET” symbool voor Amerika. De vlag staat voor de meeste Amerikanen voor alle vrijheden en rechten die de Grondwet van Amerika (voornamelijk de Bill of Rights) biedt. Maar ook voor de vrijheid van het individu, zoals deze beschreven wordt in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Het ontwerp

"De ster is een symbool van het hemelse en goddelijke doel waarop de mens zich al richt sinds onherinnerbare tijden; de streep is symbolisch voor de lichtstralen van de zon" aldus George Washington: "We namen de sterren uit de Hemel, het rood van ons moederland, gescheiden door witte strepen zodat we laten zien dat we ons van haar afgescheiden hebben, en de witte strepen zullen de toekomst ingaan staande voor de Vrijheid." Het witte en het rode in de Amerikaanse vlag staat voor velen voor het bloed van de mensen die hun leven gegeven hebben voor de vrijheid van de Amerikaanse inwoners. Oude en niet bruikbare Amerikaanse vlaggen worden niet zomaar weggegooid maar worden verbrand in een simpele ceremonie. Echter, deze vlaggen worden ook wel eens opzettelijk verbrand tijdens betogingen tegen Amerika. Er zijn bepaalde groepen die eisen dat het verbranden van de Amerikaanse vlag strafbaar moet worden.

Geschiedenis

De Amerikaanse vlag zoals we deze nu kennen is al vanaf 1960 de langst gebruikte versie. Sinds de unie van dertien staten is de vlag 26 keer aangepast. Voorheen was de langst gebruikte versie de vlag met 48 sterren. Deze is maar liefst 47 jaar gebruikt.

Grand Union Flag

De eerste officiële Amerikaanse vlag nadat de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring werd getekend op 4 juli 1776 was de Grand Union Flag. Deze werd destijds ook wel de Continental Colors genoemd. Deze vlag had dertien witte en rode strepen en in het vlak (kanton) stond destijds de Britse vlag maar dan zonder het rode schuinkruis. De strepen stonden voor de uniciteit en eenheid van de dertien kolonies. De Britse vlag werd toegevoegd vanwege het feit dat ze hechte banden wilden behouden met het Verenigd Koninkrijk. Deze vlag werd voor het eerst gehesen op 3 december 1775 nadat de vlag door het Second Continental Congress aangenomen werd.

Stars and Stripes

De nieuwe vlag; Stars and Stripes, werd op 14 juni 1777 opgenomen. Deze dag staat op de dag van vandaag bekend als Flag Day. De opmaak van de sterren in het kanton op de vlag lag niet vast waardoor er verschillende opmaken ontstonden. Soms zag je de Amerikaanse vlag met de dertien sterren in een cirkel op het kanton. Maar de versie met de dertien sterren in vijf horizontale rijen (3-2-3-2-3) werd gezien als het standaardpatroon. In 1795 werd het aantal sterren verhoogd naar vijftien. De jaren erna traden er een aantal staten toe, echter deze werden niet als ster toegevoegd op de vlag. Waarschijnlijk koste dit teveel moeite. In 1818 werd er besloten dat ze het bij dertien sterren zouden laten, ongeacht het aantal staten om de oorspronkelijke dertien kolonies te eren.

50 sterren

Later werden de sterren toch aangepast aan het aantal staten. Wanneer er een ster toegevoegd moest worden, werd dit altijd gedaan op 4 juli, Independence Day. De laatste keer dat de vlag is aangepast was in 1960, omdat Hawaii een staat van Amerika werd. Zo werd het huidige aantal van vijftig staten bereikt.

Immigratie

Amerika is heel multicultureel, allerlei culturen komen samen. Het is dus echt een land vol immigranten. Dat heeft ook te maken met het feit dat ongeacht je herkomst, of je geloof, of je huidskleur, iedereen gelijke kansen heeft in Amerika. “Het land van de onbegrensde mogelijkheden” en “The American Dream” wordt het ook wel genoemd. Als je bereid bent om hard te werken kun je in Amerika heel ver komen. En dat trekt nou eenmaal veel mensen aan.

Dezelfde herkomst

Wat veel voorkomt in Amerika is dat mensen met dezelfde herkomst elkaar opzoeken. Er zijn in Amerika hele wijken vol met mensen die dezelfde achtergrond hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Chinatown, Little Italy, Little Ukraine en Koreatown. Ook wel begrijpelijk natuurlijk, ze zoeken een stukje herkenning. In New York wonen de meeste immigranten. Meer dan 40% van de inwoners van New York is niet in Amerika geboren. In totaal zijn er zo’n 8,5 miljoen inwoners uit 193 verschillende landen.

Reistoestemming voor Amerika aanvragen

Om naar Amerika af te kunnen reizen moet u in het bezit zijn van een ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Deze wordt elektronisch aan uw paspoort gekoppeld. Deze Amerikaanse reistoestemming is twee jaar geldig en hiermee kunt u 90 dagen achtereen verblijven in Amerika. Een ESTA aanvragen voor de VS kan online op onze website. Wij hebben ingebouwde controles op het digitale aanvraagformulier, zodat de meest gemaakt cruciale fouten voorkomen kunnen worden. Tijdens het verwerken van uw aanvraag controleren we deze ook nog handmatig en wij nemen contact met u op bij fouten. Wij sturen u de ESTA Amerika per e-mail toe en indien gewenst ook per post tegen een kleine meerprijs. Onze klantservice staat voor u klaar van 10:00 uur ’s ochtends tot 17:00 uur in de middag en in de avond van 19:00 tot 21:00 uur. Wij zijn per e-mail te bereiken. Bij ons kun je betalen met: iDEAL, Bancontact/Mister Cash, Mastercard, Visacard of eMaestro. Wilt u langer dan 90 dagen aaneengesloten verblijven in de VS of heeft u een ander reisdoel dan zakelijk of toeristisch voor uw bezoek aan de VS, dan zal u een visum aan moeten vragen in plaats van een ESTA. Op deze internetpagina vindt u informatie omtrent het aanvragen van een visum voor de VS.

Vrijheidsbeeld

Het ESTA formulier invullen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen